Af en toe een wijntje bij het eten of een drankje tijdens een sociale gelegenheid kan natuurlijk geen kwaad. En dat te veel alcohol een negatief effect op ons lichaam kan hebben, weten we natuurlijk ook. Maar wist u dat alcohol ook een negatieve invloed kan hebben op onze mondgezondheid? In dit artikel gaan we hier verder op in.
Gevolgen van alcohol op uw mondgezondheid
Mensen die matig tot veel alcohol drinken hebben drie keer zoveel kans op tandvleesaandoeningen dan gelegenheidsdrinkers. Zodra de inname van alcohol wordt gecombineerd met roken worden de aandoeningen alleen maar erger. Daarnaast bestaat er ook de mythe dat het drinken van alcohol helpt gehydrateerd te blijven. Niets is minder waar! Alcohol zorgt juist voor een slechte adem en een droge mond waardoor speekselproductie wordt verminderd en de kans op gaatjes en tandvleesaandoeningen groter wordt. Tot slot zorgen donkere drankjes ook nog voor het verkleuren van uw tanden. Hierdoor verdwijnt uw mooie witte glimlach.
Tanderosie door alcohol
Voor velen is tandbederf een bekend probleem, maar tanderosie is voor veel mensen nog een onbekend probleem. Bij tanderosie spreken we van slijtage van het tandoppervlak door frequent en langdurig gebruik van voedingszuren. Overigens is het tandoppervlak het hardste materiaal in ons lichaam, dus tandslijtage is een ernstige zaak. Zodra het tandglazuur eenmaal is verdwenen, komt deze niet meer terug. In de ernstige gevallen van tanderosie verschijnen inkepingen in het tandoppervlak.
Tanderosie wordt naast alcohol ook veroorzaakt door het drinken van frisdrank, diverse voedingsmiddelen zoals citrusvruchten of medicatie en maagzuur. Deze middelen hebben een lage pH-waarden, waardoor ze zuurder zijn dan normaal. Ook intrinsieke zuren als maagzuur kunnen van invloed zijn door oprispingen of door overgeven. Bij mensen met oprispingen zoals spijsverteringsklachten, brandend maagzuur of pijn in de maagstreek kan het maagzuur naar boven komen. Hierdoor voelen zij een brandend, pijnlijk gevoel. Tot slot kunnen mensen met een beroep zoals wijnproever ook veel zuren in de mond krijgen, waardoor tanderosie kan ontstaan.
Drankjes met een lage pH-waarde om extra voor op te passen
- Coca-Cola: 2,4 pH-waarde
- Sinaasappelsap: 3,2 pH-waarde
- Water met koolzuur: 3,8 pH-waarde
- Sportdrankjes: 3,3 pH-waarde
- Wijn: 2,3 pH-waarde
- Bier: 4,3 pH-waarde
Preventie van tanderosie
Zodra u last heeft van een droge mond of een lage speekselproductie is het beter om gedurende de dag water te drinken. Ook het kauwen van suikervrije kauwgom kan helpen met de verhoging van tien keer zoveel speeksel in de mond. Speeksel zorgt ervoor dat de tanden worden versterkt. Kies voor een suikervrije kauwgom met xylitol, wat zuren in dranken als alcohol en voedingsmiddelen vermindert. Mocht u toch alcohol willen drinken, dan is het aan te raden om daarna regelmatig te spoelen met water en minstens 30 minuten te wachten voordat u uw tanden gaat poetsen. Tot slot helpt het om tweemaal per dag twee minuten uw tanden te poetsen met fluorideetandpasta en door het minimaliseren van suikerinname. Ook raden wij aan minimaal twee keer per jaar een bezoek aan uw tandarts of mondzorgpraktijk te brengen.
Heeft u last van tanderosie? Neem contact op met Tandartsenpraktijk Laren
Het is belangrijk om ook een goede mondgezondheid routine aan te houden. Mocht u last hebben van tanderosie of andere gevolgen na het drinken van alcohol? Neem dan contact op met Tandartsenpraktijk Bergentheim.